duminică, 9 octombrie 2011

Ca-n junglă

Aceasta este poate cea mai  la îndemână comparaţie pentru sistemul sanitar din întreaga ţară. Peste acesta şi-a pus acum amprenta neglijenţa şi, mai ales, lipsa de supraveghere permanentă din spitale. Câtă nepăsare şi delăsare în îndeplinirea unor atribuţii de serviciu! Câtă lipsă de atenţie şi dezinteres pentru omul suferind! Câtă batjocură şi umilinţă poate să îndure acesta, când trebuie să stea cu mâna întinsă şi să-şi negocieze alinarea suferinţei şi vindecarea! Şi aşa ne dispar speranţele şi copiii nou-născuţi! Medicul de familie şi-a transformat biroul într-o tarabă plină de atenţii, puse la vedere şi cu îndemnul că mai e loc... Cel ce te asistă la naştere o face pe bani frumoşi... Totul are preţ în spital. O injecţie, o clismă, un halat... Şi, ca peste tot, există şi excepţii. Medici care îşi fac datoria cu pasiune, care te tratează fără să ceară nimic în schimb. Am întâlnit asemenea medici în Târgu-Jiu. Mă gândesc să deschid o pagină specială, destinată acestora, să le rostesc numele, să rămână înscrise cu litere de suflet în cartea mea. Până atunci rămân cu imaginea celei care a refuzat să-mi acorde asistenţă la naşterea fetiţei mele, surprinsă de chinurile „facerii” la Târgu-Jiu, pentru că nu am mai avut vreme ca să mă „tocmesc” cu ea. Surprinsă şi impresionată, în acelaşi timp, de gestul neortodox, o tânără asistentă mi-a întins o mână, fără să mă fi ştiut, fără să fi cerut ceva. Şi, iată, a venit vremea când, tot fără să ştie cine sunt, am bătut la poarta ei, după 42 ani, am îmbrăţişat-o şi i-am mulţumit. Numele ei este Ileana Cârstea. Este omul simplu, care nici măcar nu realiza că cineva o pomenea adesea şi o căuta. Poartă, cu mândrie, aceleaşi straie, ca pe vremuri, ale bunătăţii şi ale modestiei, dar şi pe cele ale bătrâneţii. Din când în când, poarta ei se deschide şi îşi fac loc să intre copii maturi, mame fericite, dar şi unele îndurerate, ca cea de care şi-a amintit, odată cu amintirile mele, şi care vin să-i mulţumească acestei femei simple, dar atât de generoasă. Şi pentru această generoasă, copiii pe care i-a moşit sunt familia ei şi fac parte din viaţa ei. Iar fiica mea, a fost printre cei favorizaţi de soartă şi de când s-a născut, a fost însoţită de sufletul ei generos, care-i călăuzeşte mereu drumul.

2 comentarii:

  1. Da. După mulţi, mulţi ani, timp în care gândul era mereu la ea, am aflat unde locuia, împreună cu soţul ei. Locul este desprins din povestea bunicii, poate că este Raiul ei, locul minunat, aproape de Coloana fără sfârşit a lui Brâncuşi, care i-a oferit linişte şi putere de a supravieţui după zbuciumul trăit în spatele gratiilor. A fost primul om care mi-a fost alături, mi-a întins mâinile... Ce mâini... Poate că ar fi trebuit sărutate de toate mamele copiilor aduşi pe lume de aceste minunate mâini, de care îşi aminteşte... A trebuit să-şi schimbe locul de muncă, pentru că ea devenise mamă cu doi copii (un băiat şi o fată). Este mândră de ei, de tot ce au realizat, de nepoţi, dar mai ales de soţul ei care i-a fost alături în cele mai grele momente ale vieţii.

    RăspundețiȘtergere
  2. OOO.ce frumos ca dupa atatia ani sa gasesti persoana care ti-a fost alaturi in momentele aducerii pe lume a primului copil ! Te felicit pentru perseverenta cu care ai cautat-o !

    RăspundețiȘtergere